Martha Marcy May Marlene (2011)


Η Martha (Elisabeth Olsen) τηλεφωνεί ξαφνικά στην αδελφή της, Lucy (Sarah Paulson), μετά από πολύ καιρό. Εκείνη τη μαζεύει απ' το δρόμο, φιλοξενώντας τη στο εξοχικό που διατηρούν με τον σύζυγό της, τον Ted (Hugh Dancy). Η Martha έχει μόλις εγκαταλείψει μία κοινότητα/αίρεση, ενώ αρνείται να μιλήσει για όσα έζησε εκεί. Σύντομα όμως, οι αναμνήσεις αρχίζουν να μπερδεύονται με την πραγματικότητα, όταν αρχίσει να πιστεύει πως τα μέλη της αίρεσης αναζητούν τα ίχνη της...
Martha, Marcy-May και Marlene. Τρία ονόματα που αναφέρονται στο ίδιο πρόσωπο, πίσω από τα οποία κρύβεται και μία διαφορετική πτυχή της νεαρής ηρωίδας που υποδύεται η Elisabeth Olsen. Με αυτό το φιλμ με τον παράξενο τίτλο, ο Sean Durkin (βραβείο σκηνοθεσίας στο Sundance) αιχμαλωτίζει ταχυδακτυλουργικά την προσοχή μας προτού μας τρομοκρατήσει μεθοδικά, με δεξιοτεχνία και άποψη που δε συναντάς κάθε μέρα σε σκηνοθετικό ντεμπούτο.
Ο νεαρός Αμερικανός καταπιάνεται με το ζήτημα των αιρέσεων, πραγματοποιώντας ένα εξαιρετικά διορατικό σχόλιο πάνω στο τίμημα της κοινωνικής και υπαρξιακής απομόνωσης. Το «Martha Marcy May Marlene» ρέπει συγκρατημένα προς το ψυχολογικό θρίλερ, δίνοντας έμφαση στην υποκειμενικότητα του θρυμματισμένου ψυχικού κόσμου της Martha, καθώς και στη πολυεπίπεδη δυναμική των σχέσεων που δομεί με τους γύρω της. Το από πού προέρχεται και τι βίωσε εκεί το μαθαίνουμε μεθοδικά, μέσα από flashbacks που γρήγορα περιπλέκονται με το παρόν με τρόπο που να εκλαμβάνονται τόσο ως ανάμνηση όσο και σαν παράνοια.

Ηθοποιοί: Elizabeth Olsen (Martha), Christopher Abbott (Max), Brady Corbet (Watts), Hugh Dancy (Ted), Maria Dizzia (Katie), Julia Garner (Sarah), John Hawkes (Patrick), Louisa Krause (Zoe), Sarah Paulson (Lucy), Adam Thompson (μπάρμαν)
Σκηνοθεσία: Σον Ντέρκιν
Σενάριο: Sean Durkin
Είδος ταινίας: Θρίλερ, Δράμα, Μυστηρίου
Χρονολογία παραγωγής: 2011
Χώρα παραγωγής: ΗΠΑ
Διάρκεια: 101'
Γλώσσα: ΑΓΓΛΙΚΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια: