Ακαδημία Πλάτωνος (2009)

Ο Σταύρος είναι ένας είναι ένας ξενοφοβικός ψιλικατζής στην Ακαδημία Πλάτωνος, ο οποίος περνά όλη του την ημέρα καθισμένος έξω από το μαγαζί μαζί με τους φίλους του, σχολιάζοντας οποιονδήποτε περνά από μπροστά τους.Η γυναίκα του τον έχει εγκαταλείψει και αρνείται να επιστρέψει - η μητέρα του έχει πάθει ήδη ένα εγκεφαλικό και ο Σταύρος πρέπει να την προσέχει επί 24ώρου βάσεως.
Η αγαπημένη ασχολία του Σταύρου και των τριών φίλων του, που επίσης διατηρούν ψιλικατζίδικο στη γειτονιά, είναι το καθημερινό μέτρημα των Κινέζων, οι οποίοι στήνουν το μαγαζί τους απέναντι.
Μια δουλειά που δεν έχει τέλος γιατί οι Κινέζοι μοιάζουν να πολλαπλασιάζονται μέρα με την ημέρα. Το μέτρημα διακόπτεται μόνο αν περάσει κανένας Αλβανός. Τότε πέφτουν στοιχήματα αν ο σκύλος θα γαβγίσει τον Αλβανό ή όχι. Αυτή είναι η δεύτερη αγαπημένη ασχολία τους.
Έτσι περνούν την ώρα τους, χαλαρά και διασκεδαστικά, χαζεύοντας τη ζωή που αλλάζει έξω από τα μαγαζιά τους. Ο Σταύρος όμως είναι διαρκώς ανήσυχος. Ανεξήγητα δυσαρεστημένος.
Τα βράδια δεν μπορεί να κοιμηθεί αλλά δεν μπορεί να καταλάβει το γιατί.
Μέχρι που μια μέρα ένας περαστικός Αλβανός (αφού τον γαβγίσει ο σκύλος) αναγνωρίζει στη μητέρα του Σταύρου την δικιά του χαμένη μητέρα...
Γνωρίζοντας ελάχιστα για το πραγματικό παρελθόν του μία μέρα θα ανακαλύψει πως όχι μόνο έχει αδελφό, αλλά πως ο αδελφός του είναι Αλβανός.
Οι φίλοι του ξαφνικά αρχίζουν να τον κοιτούν με μισό μάτι και ο ίδιος ο Σταύρος μοιάζει να μην είναι σίγουρος για τίποτα στη ζωή του.

Σκηνοθεσία: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΤΣΙΤΟΣ
Ηθοποιοί: ΜΑΡΙΑ ΖΟΡΜΠΑ , ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ , ΑΝΑΣΤΑ ΚΟΖΝΤΙΝΕ , ΤΙΤΙΚΑ ΣΑΡΙΓΚΟΥΛΗ
Διάρκεια: 104 λεπτά
Πρεμιέρα: Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2009
Χρονολογία παραγωγής: 2009
Είδος ταινίας: ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ
Χώρα παραγωγής: ΕΛΛΑΔΑ
Καταλληλότητα ταινίας: ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ

Διακρισεις:
62ο Φεστιβάλ Λοκάρνο (15 Αυγούστου 2009)
Λεοπάρδαλη Α’ Ανδρικού Ρόλου στον Αντώνη Καφετζόπουλο
Α’ Βραβείο της διεθνούς Οικουμενικής Επιτροπής
Γ’ Βραβείο της Επιτροπής Νέων [/b]

Trailer:εδώ